Żartowałam już kiedyś, że mój blog może się nazywać “Wszystko z kaszy jaglanej”. Rzeczywiście na blogu uzbierała się już pokaźna liczba przepisów z jej wykorzystaniem. To zdecydowanie moja ulubiona kasza. Cenię ją za neutralny smak (nigdy nie wyczuwałam w niej gorzkiego smaku, o którą niektórzy ją oskarżają), właściwości zdrowotne (jest zasadotwórcza i bezglutenowa) i uniwersalność, bo pasuje zarówno do dań na słodko jak i dań na ostro. Podczas jaglanego detoksu wypróbowałam wiele świetnych wersji sałatek czy dań obiadowych z jej udziałem, jednak moje dzieci bardziej lubią ją w wersji śniadaniowej i słodkiej, więc właśnie taka odsłona kaszy najczęściej pojawiała się w prezentowanych na blogu przepisach.
Do czego najczęściej wykorzystuję kaszę jaglaną?
- Śniadaniowa jaglanka – kasza jaglana z owocami lub w formie zmiksowanego budyniu najczęściej gości na naszym stole. Moja ulubiona wersja to jaglanka z jabłkiem i daktylami, ale można wykorzystać większość sezonowych owoców do jej przyrządzenia, a nawet warzyw
Czekoladowy budyń jaglany z wiśniami
Kurkumowo-marchewkowa jaglanka
Jaglanka z mango i porzeczkami
- Kluski jaglane – gdy raz ich spróbujesz, będziesz do nich wracać. To było moje odkrycie bardzo przydatne podczas rozszerzania dzieciom diety. Kulki robione z kaszy dzieci zbyt łatwo rozwalały, tymczasem kluseczki są zwarte i łatwo je włożyć do rączki. W takiej formie nadają się na obiad czy podwieczorek dla całej rodziny.
Kopytka z kaszy jaglanej i soczewicy
Kluski jaglane z czekoladą a la kluski na parze
- Ciastka – któż nie uwielbia ciasteczek? Kasza jaglana jest bardzo wdzięczną i zdrową bazą do ich zrobienia. Nie muszą to być tylko klasyczne ciastka z kaszy, banana i wiórków kokosowych. Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych baz do robienia kruchego ciasta, dzięki któremu ciastka jaglane wskakują od razu na wyższy poziom
Ciastka jaglane z suszonymi owocami
Wegańskie jaglane rogaliki z powidłami
Mini szarlotki z kaszą jaglaną
- Ciasta – skoro były ciasteczka to nie może zabraknąć w zestawieniu również ciast. Tutaj też może być duża różnorodność. Kasza jaglana może być składnikiem kruchego spodu w tarcie, ale też zastąpić ser w bezserniku
Cytrynowy sernik z kaszy jaglanej
Mazurek z masą daktylowo-cieciorkową
Bezglutenowa tarta rabarbarem bez cukru
- Koktajl – jeśli zostanie nam resztka kaszy jaglanej to najszybciej jest wykorzystać ją do zmiksowania koktajlu.
Jaglany koktajl z truskawkami i rabarbarem
Na blogu oczywiście można znaleźć jeszcze więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej pod tagiem “kasza jaglana”. Zachęcam was do włączenia kaszy jaglanej do swojej diety na co dzień i do jaglanych eksperymentów.