Kuchnia

7 pomysłów na letnie, wegetariańskie obiady

Latem możemy cieszyć się z całego bogactwa warzyw. Na straganach królują bób, cukinia, kalafiory, brokuły, pomidory, papryka, ogórki czy fasolka szparagowa. Prawdziwy raj dla wegetarian. Czasem jednak nadmiar też może być problematyczny, zwłaszcza gdy zostaniemy obdarowani całą siatką cukinii i musimy wymyślić co z nią zrobić.

W moim domu rodzinnym w wakacje królował (i nadal króluje) stały zestaw: ziemniaki, fasolka szparagowa i mizeria. Aż do znudzenia. Wcale jednak nie musi być nudno. Wakacyjny talerz może być apetyczny i kolorowy. Przede wszystkim pamiętajmy o dodatku świeżych warzyw, o które latem nie trudno. Jesli nie mamy czasu robić sałatki, wystarczy pokroić ogórka czy pomidora.

Co ważne wcale nie musimy przygotowywać osobnych posiłków dla swoich maluchów. Żeby pokazać, jak to wygląda w naszym domu z trzylatką i prawie półtorarocznym synkiem, wrzucam kilka zdjęć. Mam nadzieję, że zainspirują Was do letnich kulinarnych eksperymentów.

7 INSPIRACJI OBIADOWYCH

  1. Kopytka z bobu oraz kopytka jaglano - ziemniaczane z mizerią, dla dorosłych w wersji z pesto pietruszkowym lub sosem z kurek. Ten obiad tylko wygląda na pracochłonny. Jest efektem czyszczenia lodówki, w której były ugotowane ziemniaki czy resztka pesto.
2. Leczo z cukinią i papryką z kaszą gryczaną niepaloną oraz ogórkiem kiszonym (tegorocznym). Dla dorosłych leczo posypałam obficie zieloną pietruszką. 3. Pieczone ziemniaki, bataty i kalafior. Do tego starta marchewka oraz ogórek z orzechami włoskimi. Pieczone warzywa to świetna sprawa także latem. Można upiec młode ziemniaczki. Bataty są zawsze dobre, więc nie mogło ich tu zabraknąć, a typowo letnim akcentem jest pieczony z curry i kurkumą kalafior.

4. Gotowane na parze ziemniaki i kalafior. Do tego pieczone burgery z soczewicy zielonej i sałatka z sałaty, pomidora oraz ogórka. Mój syn nie jest fanem warzyw, ale akceptuje przynajmniej pomidory.

5. Kopytka ziemniaczano-brokułowe. Dla dzieci wersja z masłem i pomidorkami koktajlowymi. Dla dorosłych wersja z wegetariańskim chilli sin carne

6. Tarta z cukinią i tofu (na spodzie z mąki orkiszowej i kukurydzianej), do tego sałatka z sałatą zieloną, ogórkiem i kukurydzą (dla dzieci bez sałaty, sałatę dostały w smoothie, bo na razie mi oddają, jak dostają na talerz)

7. Kasza gryczana, ogórki z oliwą z oliwek, ugotowana fasolka szparagowa i burgery z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów, słonecznika i zielonej pietruszki - uwielbiam fasolkę szparagową i zwykle wyjadam ją prosto z garnka, rzadko doczeka jakiegoś podsmażania, z resztą taka jest zdrowsza. Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, to taki obiad można zrobić w 20 minut.

Related Post

3 komentarze

  1. Ervisha

    5 sierpnia 2017 at 09:29

    Bardzo fajne pomysły. Będą przepisy na kopytka? Byłabym wdzięczna 🙂 Można w jednym poście 😉

    1. Magdalena

      7 sierpnia 2017 at 21:16

      Nie zapisałam sobie proporcji, więc jeśli będę jeszcze robić te z brokułami, to postaram się o tym pamiętać.

      1. Ervisha

        8 sierpnia 2017 at 10:32

        Dziękuję 🙂 Bo te z bobem pewnie robi się tak samo 🙂
        A jak piekłaś warzywa? 😉

Leave a Reply