Kuchnia Przepisy dla maluchów

Amarantuski z bananem i cukinią

Bardzo lubię cukinię. W dzieciństwie jedliśmy ją tylko w postaci leczo, tymczasem jest bardzo uniwersalna. Od kilku lat dodaję ją do różnych dać – placków, gofrów, ciast, koktajli czy zup. Ponieważ ma neutralny smak świetnie sprawdza się w słodkościach. Ponieważ został mi kawałek cukinii w lodówce, dorzuciłam go podczas robienia amarantusków.

Potrzebne składniki:

  • 2 banany lub jeden duży (130g)
  • kawałek cukinii (bez skórki 90g)
  • 3 szklanki amarantusa ekspandowanego czyli poppingu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Miksujemy dokładnie banana z cukinią. Dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Wsypujemy popping i mielone siemię lniane. Mieszamy łyżką. Formujemy ciasteczka. Masa jest dość wilgotna. Pieczemy ciasteczka 10 minut z termoobiegiem w temperaturze 180ºC. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top