Kuchnia

Amarantuski z masłem orzechowym i czekoladą

Jednymi z szybszych ciasteczek do zrobienia jakie znam są amarantuski. Wystarczy zmiksować banany i wsypać ekspandowany amarantus (dużo amarantusa). Można ciasteczka wzbogacić o różne dodatki. Jeśli raz dodacie do nich masło orzechowe i czekoladę, to czuję, że będzie do tej kombinacji wracać. Bo czy może być coś lepszego niż połączenie chocolate chip cookies ze zdrowymi ziarenkami amarantusa?

Potrzebne składniki:

  • 4 szklanki amarantusu ekspandowanego (poppingu)
  • 2 banany
  • kopiasta łyżka masła orzechowego
  • pół tabliczki czekolady (lub więcej)
  • opcjonalnie: szczypta soli

Sposób przygotowania:

Banany miksujemy blenderem wraz z masłem orzechowym. Wsypujemy popping, po jednej szklance. Jeśli mamy małe banany, może trzy szklanki wystarczą, a jeśli większe to może będzie trzeba jeszcze trochę dodać. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy. Formujemy spore ciasteczka. Wyszło mi 10 ciastek. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180ºC z termoobiegiem. Jemy lekko przestudzone, żeby się nie oparzyć czekoladą.

Jeśli chcemy ciasteczka podać dziecku przed ukończeniem 1 roku życia, można najpierw uformować kilka ciastek, a dopiero do  reszty masy dorzucić czekoladę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top