Kuchnia

Babeczki pietruszkowo – pomarańczowe (bez cukru, glutenu i nabiału)

Uwielbiam ciasta marchewkowe i dyniowe. Są one dość popularne. Mało kto jednak wie, że ciasto można też przygotować z innymi warzywami korzeniowymi takimi jak burak, seler czy pietruszka. Ciasta z burakiem już robiłam. Teraz zrobiłam podejście do korzenia pietruszki. Jestem pozytywnie zaskoczona. Muffinki są miękkie, wilgotne, słodkie. Trudno domyślić się, że są z pietruszką. Mój mąż myślał, że są z serem białym. Tymczasem nie zawierają one ani grama nabiału. Zrobiłam je też w wersji bezglutenowej, bo na co dzień staram się unikać w swojej kuchni mąki pszennej. Wykorzystałam mąkę ryżową, bo chciałam zachować ich jasny kolor. Ponieważ mąka z ryżu brązowego jest trudniej dostępna można ją zastąpić zwykłą mąką ryżową. Jeśli Wasze dzieci lub wy sami nie przepadacie za warzywami, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mimo że ich głównym składnikiem jest warzywo, są naprawdę pyszne. Potrzebne składniki:
  • 200 g pietruszki (2średnie korzenie)
  • 1 pomarańcza
  • szklanka mąki z brązowego ryżu (można zastąpić zwykłą ryżową)
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki ksylitolu (lub trochę mniej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:

Obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce (lepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, bo babeczki będą mniej grudkowate, ale na grubych też można). Wyparz pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę (możesz zetrzeć ją po prostu razem z pietruszką). W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Do drugiej miski wybij jajka. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Dodaj go do jajek i dolej oliwę. Rozmieszaj wszystko widelcem. Wmieszaj startą pietruszkę ze startą skórką z pomarańczy. Dodaj suche składniki i wymieszaj niezbyt dokładnie. Nakładaj masę do papilotek. U mnie to była kopiasta łyżka na jedną muffinkę. Wyszło ich 13. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.

Related Post

Leave a Reply