Przepisy dla maluchów

Bananowe kokosanki (z resztek po mleku kokosowym)

Jednym z najczęściej pojawiających się u mnie w domu mlek roślinnych jest mleko kokosowe. Nie wymaga wcześniejszego namoczenia orzechów i robi się je dosłownie w 5 minut. Po jego produkcji oprócz około litra mleka, otrzymujemy górę mokrych wiórek kokosowych, których jakoś szkoda mi wyrzucać. Zwykle dorzucam je do koktajli, kulek orzechowych, curry czy ciasteczek. Kilka pomysłów na ich wykorzystanie podawałam już kiedyś w tym poście – 5 pomysłów na wykorzystanie wiórków po produkcji mleka kokosowego.

Do moich standardowych pomysłów dojdą teraz też super proste ciasteczka, do których zrobienia zainspirowała mnie siostra. Robi się je w 5 minut. Wystarczą do ich przygotowania trzy składniki i można je podawać niemowlętom już na początku rozszerzenia diety.

Potrzebne składniki:

  • 2 banany
  • szklanka kokosowej pulpy z produkcji domowego mleka kokosowego
  • pół szklanki mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej

Sposób przygotowania:

W miseczce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy wiórki. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Dłońmi formujemy niewielkie ciasteczka. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie odwracamy ciasteczka na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut (możemy włączyć termoobieg, by się bardziej zrumieniły).

2 thoughts on “Bananowe kokosanki (z resztek po mleku kokosowym)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top