Kuchnia

Batatowe bułeczki

Nikogo już nie dziwi, że można zrobić ciasto z dodatkiem warzyw. Wszyscy przecież uwielbiają ciasto marchewkowe, a można dodać też do ciast dynię, buraka czy fasolę. Jeśli chcemy zwiększyć ilość warzyw w naszej diecie (czy naszych dzieci, które nie zawsze lubią warzywa), to nie musimy się uciekać do słodkich wypieków. Czy znacie dziecko które nie lubi bułeczek? Kto nigdy nie kupił dziecku bułki w sklepie, by móc spokojnie zrobić zakupy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Tymczasem w domu możemy w kilka minut przygotować dziecku zdrowe bułeczki z dodatkiem mąki razowej oraz batata. Słodkie ziemniaki można teraz kupić w dyskontach przez cały rok i nadają bułeczkom ładny, lekko pomarańczowy kolor. A skoro bułeczki już zawierają warzywa, jakoś łatwiej mi się zgodzić na to, by dzieci zajadały je z samym masłem. W końcu domowe bułeczki z masłem są najlepsze.

Potrzebne składniki:

  • 200g batata (ważyłam po obraniu)
  • 250g jasnej mąki
  • 200g mąki razowej
  • 20g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy. W tym czasie drożdże rozpuszczamy z cukrem i 100ml ciepłej wody. Po 10 minutach miksujemy batata. Dodajemy do niego rozmieszane drożdże i resztę wody. Miksujemy. Dodajemy sól, oba rodzaje mąki i olej. Mieszamy ponownie. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Ja zrobiłam 7 sztuk. Pieczemy w 200°C przez 25 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top