Kuchnia Przepisy dla maluchów

Batatowe gofry. BLW

Już od pewnego czasu chodziły za mną gofry z batatem. Batat to jedno z tych warzyw, które staram się mieć zwykle w lodówce, bo można go dorzucić do pieczonych warzyw czy wykorzystać zamiast dyni w zupie czy plackach. Gofry z dodatkiem batata mają piękny, pomarańczowy kolor. Przepis jest bardzo prosty i na pewno jeszcze do niego wrócimy.

Jeśli kogoś przeraża konieczność ugotowania specjalnie batata, to informuję, że gotuje się go bardzo szybko. Wystarczy go obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucamy go do niewielkiej ilości wody i pod przykryciem gotuje się go 10 minut. Ja gotowałam batata rano, a kilka minut później już piekłam gofry, ale jeśli mamy mało czasu na przygotowanie śniadania, można ugotować go dzień wcześniej czy upiec przy okazji pieczenia ciasta.

Dla naszej 5 osobowej rodziny zrobiłam gofry z podwójnej porcji i wyszło ich całkiem sporo, bo aż osiem. My zajadaliśmy je z musem gruszkowym.

Potrzebne składniki:

  • 100 g ugotowanego lub upieczonego batata
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej)
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka. Miksujemy obranego batata z jajkiem, wodą i olejem. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy przez kilka minut.

Uwaga: Przy odpowiednio długim pieczeniu gofry są chrupiące i ładnie odchodzą od gofrownicy. Najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu, bo po dłuższym czasie (zwłaszcza gdy położymy je na sobie) mogą się zrobić miękkie (co nie znaczy, że nie smaczne).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top