Kuchnia

Bezglutenowa tarta serowa z tofu

Ostatnio eksperymentuję z wypiekami bezglutenowymi. O ile nie odkryłam jeszcze idealnego przepisu na chleb i głównie zajadamy chleb z mąki orkiszowej, to słodkie wypieki mogą śmiało konkurować z tymi tradycyjnymi z mąki pszennej. Wśród bezglutenowych mąk moją ulubioną jest mąka kukurydziana. Robione z nią wypieki są dość kruche, mają za to piękny żółty kolor. Mąkę tą możemy wykorzystać zatem do kruchego ciasta na tartę. Zazwyczaj robię tarty na ostro np. ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Teraz wymarzyłam sobie ją w wersji słodkiej z pachnącą wanilią masą zrobioną z serka tofu. Przepiękny zapach i smak to przede wszystkim zasługa waniliowego olejku eterycznego. Jeśli go nie macie, dodajcie po prostu więcej esencji waniliowej lub cukru waniliowego. Polecam jednak zakup tego olejku, bo dodanie go do ciasta czy masy makowej zapewnia im wyjątkowy aromat. Jeśli chcecie podać tartę gościom lub po prostu macie ochotę zaszaleć, polejcie ją przed podaniem roztopioną czekoladą lub malinami na ciepło.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (możecie też dać ryżową)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ewentualnie 2 – 3 łyżki wody
  • 3/4 szklanki daktyli suszonych
  • 300 g tofu
  • 100 g nerkowców (ja użyłam nerkowców, które zostały mi po produkcji mleka orzechowego)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie wspomniane mleko z nerkowców)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: kilka kropli naturalnego waniliowego olejku eterycznego
  • skorka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Zalewamy na kwadrans daktyle gorącą wodą. W misce mieszamy mąkę kukurydzianą i jaglaną. Dodajemy olej kokosowy i zmielony len. Miksujemy daktyle z wodą, w której się moczyły. Łyżkę daktylowej masy dokładamy do miski z ciastem. Wszystkie składniki mieszamy, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki wody. Masa jest kleista, ale krucha. Smarujemy olejem kokosowym dno i brzegi formy na tartę. Oblepiamy dno formy ciastem. Wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę z tofu. W garnku mieszamy pokruszone tofu, zmielone orzechy nerkowca, mąkę ziemniaczaną, startą skórkę cytrynową i mieszamy łyżką. Dodajemy mokre składniki czyli sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne i masę daktylową. Na końcu dodajemy kilka kropli olejku eterycznego. Mieszamy masę za pomocą blendera ręcznego na gładką masę. Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy na niego masę. Pieczemy tartę w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top