Kuchnia

Bezglutenowe ciastka z dynią i czekoladą

Szybkie ciasteczka upieczone z potrzeby chwili w niedzielne popołudnie. Nabrałam ochoty na coś z czekoladą. Robiłam już kiedyś pyszne jaglane ciastka z czekoladą. Postanowiłam upiec coś podobnego, wykorzystując składniki, które miałam pod ręką czyli przecier z dyni oraz zmielone migdały. Ciasteczka trochę się kruszą, bo są bez glutenu, ale dodatek czekolady rekompensuje wszystko.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • banan
  • 2 kopiaste łyżki musu dyniowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy (mnie się akurat skończył, ale bardzo by pasował)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej (lub więcej)

Sposób przygotowania:

Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego mus dyniowy i olej. Mieszamy. Dodajemy sypkie składniki: mielone migdały, mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, jeśli go mamy. Mieszamy łyżką. Wsypujemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladą. Dłońmi formujemy ciasteczka i układamy na blasze. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C, pod koniec włączając termoobieg lub obracając ciastka na drugą stronę (należy uważać przy tym, bo można się poparzyć, gdy się dotknie kawałka gorącej czekolady). Jemy po krótkim ostudzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top