Piekłam niedawno bezglutenowe ciasto drożdżowe i zamarzyły mi się drożdżówki w tym stylu. Ponieważ bezglutenowe ciasto, zwłaszcza drożdżowe, nie jest zbyt wdzięczne i zwykle jest bardzo mokre, nie byłam pewna czy uda się uformować z takiego ciasta zgrabne bułeczki. Postanowiłam zadanie sobie uprościć i sięgnęłam po wielokrotnie wypróbowany przepis na bezglutenowe scones (na przykład ten w wersji jabłkowej). Zainspirowana stroną Moje wypieki i umieszczonym tam przepisem na dyniowe cynamonki zamiast musu jabłkowego użyłam musu dyniowego, dzięki czemu ciasteczka mają piękny kolor. Nie są to wprawdzie drożdżówki, bardziej kruche ciasteczka, ale i tak jestem zadowolona z efektu. Cynamonki ładnie się prezentują i smakują cynamonem, który uwielbiam.
Uwagi:
- w przypadku mąk bezglutenowych rzadko używa się jednego rodzaju mąki, można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną pamiętając o tym, że mniej więcej 1/3 powinna stanowić mąka skrobiowa typu ziemniaczana, z tapioki czy kukurydziana
- zamiast cukru kokosowego można użyć cukru trzcinowego, cynamonki będą wtedy ciut słodsze
- mus dyniowy to po prostu zblendowana ugotowana lub upieczona dynia
- spokojnie można przygotować połowę porcji, bo łatwo da się składniki podzielić
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mieszanki bezglutenowej (użyłam po pół szklanki mąki ryżową, z ryżu brązowego, jaglaną i ziemniaczaną)
- 1/2 szklanki musu dyniowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru kokosowego
- łyżka cynamonu
- łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Miksujemy mus dyniowy z jajkami i olejem kokosowym. Dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Stolnicę lub większą deskę podsypujemy mąką ryżową. Dzielimy ciasto na 2 części. Ciasto na stolnicy wałkiem lub za pomocą rąk formujemy w dość gruby prostokąt (u mnie miał rozmiar 15x20cm). Topimy na patelni łyżkę oleju kokosowego i za pomocą pędzelka rozprowadzamy go po naszym cieście. W miseczce mieszamy 2 łyżki cukru kokosowego z cynamonem. Posypujemy tą mieszanką nasze posmarowane tłuszczem ciasto. Delikatnie zwijamy ciasto w wałeczek. Kroimy ten wałek ostrym nożem na kawałki szerokości mniej więcej 1,5 cm. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC.