Bezglutenowe gofry jabłkowe

Bezglutenowe gofry jabłkowe

Średnio raz w tygodniu jemy na śniadanie gofry. Trudno więc się dziwić temu, że na blogu pojawia się kolejny przepis na gofry. Ta propozycja ucieszy alergików, ale też maluchy na początku rozszerzania diety. Nie ma w nich glutenu, a mleko zastąpiłam sokiem jabłkowym, dzięki czemu gofry nawet bez dodatków są słodkie.

Do ciasta dodałam mąkę z ciecierzycy oraz z amarantusa. Podaję propozycję ich zamiany, ale jeśli je mamy, to warto je dodać, by gofry były bardziej bogate odżywczo. Ciecierzyca to fajne źródło białka oraz żelaza, więc nawet jeśli dzieci zjedzą gofry z dżemem, to będą sycić na dłużej, dzięki dodatkowi mąki z niej zrobionej.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mieszanki mąk bezglutenowych – ja dałam 2 łyżki mąki z amarantusa (można zamienić na gryczaną), 2 łyżki mąki z ciecierzycy (można zamienić na ziemniaczaną) oraz pół szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego nie z koncentratu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugim pojemniku mieszamy żółtak z olejem i sokiem jabłkowym. Wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie należy wmieszać pianę. Ciasto można na chwilę odstawić lub od razu piec gofry w nagrzanej gofrownicy (ponieważ nie mam zbyt dużej mocy za pierwszym razem smaruję gofrownicę olejem za pomocą pędzelka).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *