Dzisiaj na śniadanie zrobiłam bezglutenowe gofry z ciecierzycą. W naszym domu nikt nie jest uczulony na pszenicę, ale jest ona tak powszechna w naszej diecie (co widać po menu przedszkolnym), że staram się kiedy mogę wprowadzać inne zboża. Większość przepisów na gofry ze strączkami bazują na mące pszennej, a ja dzięki ubiciu białek wykorzystałam mąkę ryżową.
Potrzebne składniki:
- pół puszki ciecierzycy lub 3/4 szklanki ugotowanej
- 2 jajka
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki wody lub mleka
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: coś do posłodzenia (ja wychodzę z założenia, że dodatki są słodkie, poza tym można je też zjeść na wytrawnie, jeśli ktoś woli)
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z wodą i ciecierzycą. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i olej. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy.