Bez kategorii

Bezglutenowe gofry z ciecierzycą

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam bezglutenowe gofry z ciecierzycą. W naszym domu nikt nie jest uczulony na pszenicę, ale jest ona tak powszechna w naszej diecie (co widać po menu przedszkolnym), że staram się kiedy mogę wprowadzać inne zboża. Większość przepisów na gofry ze strączkami bazują na mące pszennej, a ja dzięki ubiciu białek wykorzystałam mąkę ryżową.

Potrzebne składniki:

  • pół puszki ciecierzycy lub 3/4 szklanki ugotowanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki wody lub mleka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: coś do posłodzenia (ja wychodzę z założenia, że dodatki są słodkie, poza tym można je też zjeść na wytrawnie, jeśli ktoś woli)

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z wodą i ciecierzycą. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i olej. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top