Zdrowe przepisy dla całej rodziny

Bezglutenowe gofry z kaszą jaglaną

Bezglutenowe gofry z kaszą jaglaną

W poniedziałek rano obudziło mnie słońce i pustki w szafce z kaszami. Zamiast owsianki zrobiłam zatem z resztki ugotowanej kaszy jaglanej w lodówce. Ponieważ w przedszkolu dzieci jedzą dużo makaronów oraz chleba, na śniadanie przygotowuję coś z innych zbóż niż pszenica. W związku z tym powstały gofry bezglutenowe. Na blogu jest już przepis na moje ulubione gofry z komosą ryżową lub kaszą jaglaną, a te robi się jeszcze szybciej, bo nie wymagają ubijania piany. Są bardzo sycące i konkretne.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • łyżka oleju
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Miksujemy kaszę jaglaną z jajkami, wodą, olejem oraz masłem orzechowym. Dodajemy suche składniki czuli mąk ryżową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy (ja swoją zawsze przed pierwszym pieczeniem smaruję olejem za pomocą pędzelka).



Pozostaw odpowiedź Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *