Kuchnia

Bezglutenowe gofry z kaszą jaglaną

W poniedziałek rano obudziło mnie słońce i pustki w szafce z kaszami. Zamiast owsianki zrobiłam zatem z resztki ugotowanej kaszy jaglanej w lodówce. Ponieważ w przedszkolu dzieci jedzą dużo makaronów oraz chleba, na śniadanie przygotowuję coś z innych zbóż niż pszenica. W związku z tym powstały gofry bezglutenowe. Na blogu jest już przepis na moje ulubione gofry z komosą ryżową lub kaszą jaglaną, a te robi się jeszcze szybciej, bo nie wymagają ubijania piany. Są bardzo sycące i konkretne.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • łyżka oleju
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Miksujemy kaszę jaglaną z jajkami, wodą, olejem oraz masłem orzechowym. Dodajemy suche składniki czuli mąk ryżową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy (ja swoją zawsze przed pierwszym pieczeniem smaruję olejem za pomocą pędzelka).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top