Siła tkwi w prostocie. Kiedyś myślałam, że by upiec dobre gofry to trzeba dodać sporo tłuszczu, bo inaczej będą przywierać. Tymczasem gofry słodzone samym bananem i to bezglutenowe radzą sobie całkiem dobrze. To tego mają piękny zielony kolor. Idealne na zdrowy początek dnia.
Potrzebne składniki:
- 120 g mąki owsianej (gryczanej lub jaglanej)
- 2 jajka
- 2 banany lub 1 bardzo duży
- 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
- garść szpinaku
Sposób przygotowania:
Miksujemy szpinak z wodą, jajkiem i bananami. Można to zrobić w blenderze kielichowym, ale ręczny też spokojnie da radę. Dodajemy mąkę. Smarujemy olejem gofrownicę i nakładamy ciasto, gdy się nagrzeje. Ponieważ w cieście nie ma dodatkowego tłuszczu otwieramy gofrownicę, dopiero gdy mamy pewność, że gofry są już upieczone.
Z podanych proporcji wyszło mi 5 sztuk.
Czym można zastąpić jajko ??
Miałam w planach spróbować wersję z mąką z cieciorki, ale chwilowo nie mogę jej używać, żeby przetestować. Banan już skleja ciasto, więc można dodać mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub z cieciorki plus trochę więcej wody.