Kuchnia Przepisy dla maluchów

Bezglutenowe gofry ze szpinakiem. BLW

Siła tkwi w prostocie. Kiedyś myślałam, że by upiec dobre gofry to trzeba dodać sporo tłuszczu, bo inaczej będą przywierać. Tymczasem gofry słodzone samym bananem i to bezglutenowe radzą sobie całkiem dobrze. To tego mają piękny zielony kolor. Idealne na zdrowy początek dnia.

Potrzebne składniki:

  • 120 g mąki owsianej (gryczanej lub jaglanej)
  • 2 jajka
  • 2 banany lub 1 bardzo duży
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • garść szpinaku

Sposób przygotowania:

Miksujemy szpinak z wodą, jajkiem i bananami. Można to zrobić w blenderze kielichowym, ale ręczny też spokojnie da radę. Dodajemy mąkę. Smarujemy olejem gofrownicę i nakładamy ciasto, gdy się nagrzeje. Ponieważ w cieście nie ma dodatkowego tłuszczu otwieramy gofrownicę, dopiero gdy mamy pewność, że gofry są już upieczone.

Z podanych proporcji wyszło mi 5 sztuk.

2 thoughts on “Bezglutenowe gofry ze szpinakiem. BLW

    1. Miałam w planach spróbować wersję z mąką z cieciorki, ale chwilowo nie mogę jej używać, żeby przetestować. Banan już skleja ciasto, więc można dodać mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub z cieciorki plus trochę więcej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top