Od czasu do czasu nachodzi mnie straszna chęć na gofry. Ponieważ unikam w swojej kuchni mąki pszennej, kiedy tylko mam taką możliwość, gofry robię w wersji bezglutenowej. Wiem, że niektóre osoby, które unikają glutenu, nie mogą jeść również jajek, więc postanowiłam przygotować tym razem wegańskie gofry. Taki przepis przyda się na pewno, gdy w domu zabraknie mi jajek. Z wegańskimi goframi jest taki problem, że dodatki, które zlepiają ciasto typu banan, dynia czy kasza jaglana, często zbyt dobrze spełniają swoją rolę, bo dosłownie przylepiają się do gofrownicy. W przypadku ich pieczenia należy pamiętać o tym, by dobrze posmarować olejem gofrownicę i to również przy pieczeniu kolejnej tury.
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (użyłam zmielonej kaszy jaglanej)
- 1 banan
- 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z olejem i wodą lub mlekiem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy gofry w gofrownicy wysmarowanej olejem. Najlepiej posmarować olejem gofrownicę również przy pieczeniu drugiej tury.