Kuchnia

Bezglutenowe i wegańskie gofry

Od czasu do czasu nachodzi mnie straszna chęć na gofry. Ponieważ unikam w swojej kuchni mąki pszennej, kiedy tylko mam taką możliwość, gofry robię w wersji bezglutenowej. Wiem, że niektóre osoby, które unikają glutenu, nie mogą jeść również jajek, więc postanowiłam przygotować tym razem wegańskie gofry. Taki przepis przyda się na pewno, gdy w domu zabraknie mi jajek. Z wegańskimi goframi jest taki problem, że dodatki, które zlepiają ciasto typu banan, dynia czy kasza jaglana, często zbyt dobrze spełniają swoją rolę, bo dosłownie przylepiają się do gofrownicy. W przypadku ich pieczenia należy pamiętać o tym, by dobrze posmarować olejem gofrownicę i to również przy pieczeniu kolejnej tury.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (użyłam zmielonej kaszy jaglanej)
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Miksujemy banana z olejem i wodą lub mlekiem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy gofry w gofrownicy wysmarowanej olejem. Najlepiej posmarować olejem gofrownicę również przy pieczeniu drugiej tury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top