Prosto, zdrowo, naturalnie

Bezglutenowe i wegańskie gofry

Bezglutenowe i wegańskie gofry

Od czasu do czasu nachodzi mnie straszna chęć na gofry. Ponieważ unikam w swojej kuchni mąki pszennej, kiedy tylko mam taką możliwość, gofry robię w wersji bezglutenowej. Wiem, że niektóre osoby, które unikają glutenu, nie mogą jeść również jajek, więc postanowiłam przygotować tym razem wegańskie gofry. Taki przepis przyda się na pewno, gdy w domu zabraknie mi jajek. Z wegańskimi goframi jest taki problem, że dodatki, które zlepiają ciasto typu banan, dynia czy kasza jaglana, często zbyt dobrze spełniają swoją rolę, bo dosłownie przylepiają się do gofrownicy. W przypadku ich pieczenia należy pamiętać o tym, by dobrze posmarować olejem gofrownicę i to również przy pieczeniu kolejnej tury.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (użyłam zmielonej kaszy jaglanej)
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Miksujemy banana z olejem i wodą lub mlekiem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy gofry w gofrownicy wysmarowanej olejem. Najlepiej posmarować olejem gofrownicę również przy pieczeniu drugiej tury.

Zobacz podobne wpisy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *