Kuchnia

Bezglutenowe muffiny z borówkami

Te muffiny upiekłam z potrzeby chwili. W lodówce czekały dwie kobiałki borówek, a ja chciałam upiec coś, co dzieci będą mogły zjeść w parku po wyjściu z przedszkola. Muffinki posłodziłam bananem i użyłam mąki ryżowej, by dieta dzieci była różnorodna (w przedszkolu jednak dużo jest kanapek i makaronu). Często przygotowuję zatem wypieki #bezglutenu.

Potrzebne składniki:

  • banan
  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • kilka garści borówek

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ubijamy pianę, a w drugim miksujemy banana z żółtkami i olejem. Do drugiego naczynia dodajemy mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, dolewając trochę mleka roślinnego. Delikatnie łączymy z ubitą pianą. Na koniec dodajemy borówki. Przekładamy ciasto do 12 papilotek. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut (pod koniec dałam termoobieg).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top