Kuchnia

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Odkąd zwracam większą uwagę na to, co jem, mniej kuszą mnie gotowe słodycze. Nie jest jednak tak, że w ogóle nie mam na nic ochoty. Czasem nabieram strasznej ochoty na widziane w cukierni pączki czy sernik i zwykle kończy się to przyrządzeniem go w zdrowszej wersji – bez glutenu, cukru czy margaryny. Tak było ostatnio z racuchami z jabłkami, które zamówiłam w górskim schronisku dla córki. Sama wybrałam coś innego, ale wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam sama też przyrządzić, zwłaszcza że mam jeszcze worek jabłek kupiony ostatnio na targu rolnym.

Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (u mnie jedna łyżka to był cukier brązowy z prawdziwą wanilią)
  • szklanka letniego mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Robimy zaczyn z drożdży, cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki ryżowej. Odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy resztę mąki i sól. Mieszamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ścieramy jabłka na tarce i dodajemy do ciasta. Odstawiamy na chwilę i smażymy niewielkie placki na oleju kokosowym. Posypujemy cukrem trzcinowym (ja po prostu mielę go w młynku na cukier puder).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top