Kuchnia, Przepisy dla maluchów

Biszkopt bez cukru i glutenu (od 11 miesiąca)

Dwa dni temu moja córeczka skończyła trzy lata, a ponad miesiąc temu świętowaliśmy roczek mojego synka. Przy okazji tylu uroczystości szukałam pomysłu na tort. Chciałam, by był bez cukru dodanego, żeby mógł go zjeść mój synek (najlepiej jak najpóźniej i w jak najmniejszej ilości wprowadzać dziecku cukier do diety, bo nie jest prawdą że bez cukru nie będzie mieć słodkiego życia, będzie zdrowsze, a poza tym są przecież owoce). Poza tym na przyjęciu miała być moja siostra, która nie je glutenu, więc odpadał tradycyjny biszkopt z mąką pszenną. Lubię wyzwania, więc przejrzałam mnóstwo przepisów, aż się zdecydowałam na ten jeden. Nie byłabym jednak sobą, gdyby, nie spróbowała sama także takiego ciasta upiec. Zamiast cukru użyłam musu daktylowego (czyli po prostu daktyli zalanych ciepłą wodą i z nią zmiksowanych), a zamiast mąki pszennej wybrałam mąkę kukurydzianą. Dodałam też karob, ale można go pominąć, jeśli nie zależy nam na czekoladowym posmaku, bo planujemy biszkopt podać z owocami. No właśnie taki biszkopt możemy podać dosłownie na tysiąc sposobów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go pokroić na mniejsze kawałki i schrupać jak ciasteczka. Dzieci przecież uwielbiają biszkopty. Moje też ten biszkopt zajadały z wielkim apetytem.

Przełożyłam go budyniem na mleku roślinnym, nasączyłam zieloną herbatą, a z wierzchu udekorowałam karobową polewą. Możemy też przełożyć go masą owocową (może to być po prostu dżem 100% owoców) i udekorować galaretką (np. z agarem z tego przepisu). Oj, aż nabrałam ochoty na taki torcik. Przecież nie trzeba czekać do czyiś urodzin, żeby upiec coś dobrego. Kupiłam sobie ostatnio malutką tortownicę, więc jak ją wypróbuję i upiekę jakieś dobre ciacho, to podzielę się przepisem. Miłego weekendu.

Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • pół szklanki musu daktylowego (najlepiej zrobić od razu mus z jednej lub dwóch szklanek daktyli, może się przydać do zrobienia masy czy słodzenia owsianki)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • łyżka karobu
Sposób przygotowania: Rozdzielić białka od żółtka. Żółtka połączyć z musem daktylowym. Ubić białka na sztywno. Wmieszać do piany pomieszane żółtka z daktylami. Dodać mąkę i karob. Delikatnie zmiksować. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, upuszczamy ciasto w formie na blat (podobno dzięki temu nie upada, ja mam dużą tortownicę i ciasto nie było i tak za wysokie, ale udało się je przekroić i przełożyć).  

Related Post

2 komentarze

  1. SielskieM

    25 lipca 2017 at 21:42

    Jutro wypróbuję 🙂 Bo mi biszkopt bez cukru niezbędny, a daktylowy mus akurat w lodówce jest 🙂

    1. Magdalena

      26 lipca 2017 at 20:45

      Proszę dać znać czy smakował.

Leave a Reply