Kuchnia

Borówkowa galaretka z chia

Koniec wakacji się zbliża, więc postanowiłam zrobić sobie typowo wakacyjny deser - galaretkę z owocami. Wybór padł na borówki, bo zostało mi ich jeszcze trochę po zrobieniu ciasta. Galaretkę podaje się często z bitą śmietaną. Wegańską wersję bitej śmietany przygotowuje się z mleka kokosowego. Warunkiem powodzenia jest jego kilkugodzinne schłodzenie i wykorzystanie tylko stałej części. Co jednak zrobić, gdy nie mamy czasu na długie chłodzenie mleka lub co gorsze schłodziliśmy mleko, ale nie chce się ono ubić? Wyjściem z sytuacji może być dodanie do niego nasion chia, które zagęszczą je, tworząc pyszny pudding. Wystarczy tylko odczekać chwilę, aż stężeje galaretka (wykorzystany w niej agar tężeje szybciej niż żelatyna i nie potrzebuje do tego chłodzenia w lodówce) i już można delektować się deserem.

Potrzebne składniki:

  • szklanka borówek + garść borówek do dekoracji
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki agaru
  • 4 łyżki nasion chia
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • ulubione słodzidło do smaku - ja wykorzystałam stewię
  • do dekoracji: wiórki gorzkiej czekolady lub rodzynki

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy borówki, 2 łyżki nasion chia i wlewamy wodę. Gotujemy 2 minuty. Dosładzamy masę według uznania. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając. Galaretkę przelewamy do miseczek czy szklanek, w których chcemy ją podać. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie mieszamy mleko kokosowe z 2 łyżkami chia. Możemy je dosłodzić, jeśli samo mleko kokosowe nie jest dla nas wystarczająco słodkie (dla mnie jest w porządku bez słodzenia). Odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka ostygnie, dekorujemy ja puddingiem z chia, świeżymi owocami oraz rodzynkami lub gorzką czekoladą.

Dobra rada:

Możemy zamiast borówek wykorzystać maliny lub truskawki. Mogą być mrożone. Tylko do dekoracji użyjmy świeżych owoców. Poza sezonem świetnie sprawdzą się do dekoracji pokrojone na plasterki banany lub cząstki mandarynki.

Related Post

Leave a Reply