Jeszcze zanim zaczęłam czytać o szkodliwości pszenicy na nasze zdrowie, miałam często wrażenie, że jest w jej mojej diecie za dużo. Od lat chętnie sięgam zatem po najrozmaitsze zboża, przeważnie w formie kaszy czy płatków na śniadanie. W ostatnim czasie eksperymentuję również z wypiekami z różnych mąk czy kasz. Sernik z kaszy jaglanej czy tarta na mące kukurydzianej? Czemu nie? Dotąd sceptyczna byłam jednak w stosunku do wypieków z mąki gryczanej. Sama lubię kaszę gryczaną, natomiast nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny smak. Wypatrzyłam niedawno mąkę gryczaną w dyskoncie i uznałam to za znak, że nadszedł czas, by odczarować również tą mąkę, zwłaszcza że naprawdę warto. Charakteryzuje się ona dużą zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g) i fosforu (337mg/100g), a poza tym jest źródłem wielu cennych aminokwasów. Zastanawiałam się, w czym można by zatem mąkę gryczaną przemycić, by jej smak, zaprawiony goryczką, był mniej wyczuwalny. Wybór był dla mnie dość oczywisty: czekolada. W końcu któż się nie skusi na czekoladowe brownie, dodatkowo okraszone masłem orzechowym?
Inspiracja: Moje Wypieki
Potrzebne składniki:
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% czekolady gorzkiej)
- szklanka ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym, albo dać mniej gdy wolimy mniej słodkie ciasta)
- 4 jajka od szczęśliwej kurki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka mąki gryczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 35 g kakao
- kilka łyżek masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki wlać gotowe ciasto. Małą łyżeczką wykładać na górę masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na powierzchni esy – floresy (ja z rozpędu dodałam masło orzechowe do ciasta, jednak zachęcam do ozdobienia go, będzie wyglądało jeszcze apetyczniej). Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30-40 minut . Brownies powinny być wilgotne.