Kuchnia

Budyniowe naleśniki z komosą ryżową

Pomimo tego, że zwykle robię podwójną porcję ciasta na naleśniki, to bardzo często wychodzi ich za mało. Taki jest urok posiadania dużej rodziny. Tym razem mąż musiał obejść się smakiem. Dzieci stwierdziły, że następnym razem powinnam zrobić potrójną porcję. Jeśli to będą budyniowe naleśniki, to na pewno znów szybko znikną z talerzy.

Tym razem do naleśników dodałam ugotowaną komosę ryżową. Może ciasto nie jest przez to gładkie i naleśniki wychodzą trochę grubsze, ale za to są dużo zdrowsze od tradycyjnych naleśników. Komosa ryżowa jest jednym z najzdrowszych zbóż i warto włączyć ją do diety naszej rodziny. Quinoa jest bogatym źródłem białka, żelaza, fosforu czy kwasu foliowego.

Potrzebne składniki (na 3-4 naleśniki):

  • pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • torebka budyniu waniliowego (40g)
  • jajko
  • 100ml wody lub mleka roślinnego
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Składniki miksujemy i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

2 thoughts on “Budyniowe naleśniki z komosą ryżową

    1. Do tej pory w każdym przepisie na naleśniki budyniowe, który robiłam było jajko, ale będę w takim razie kombinować bez niego i jak się uda, to wrzucę przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top