Już od jakiegoś czasu trwały moje poszukiwania idealnych placuszków zrobionych z tofu. Wygląda na to, że poszukiwania zakończone, bo te placki robię już drugi raz w tym tygodniu. Są wegańskie i bezglutenowe, a na dodatek dzięki dodatkowi banana oraz rodzynek są naturalnie słodkie.
Potrzebne składniki:
- 180g tofu naturalnego
- banan
- łyżka soku z cytryny
- opakowanie budyniu waniliowego
- w razie potrzeby 2 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 2 garści rodzynek
Sposób przygotowania:
Tofu miksujemy z bananem oraz sokiem z cytryny. Wsypujemy proszek budyniowy. Jeśli masa jest zbyt zbita, bo np. banan był zbyt mały czy tofu zbyt suche, dolewamy mleko roślinne. Wsypujemy rodzynki. Może być potrzeba pomagania sobie drugą łyżką podczas nakładania placków. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni.
Jakie to naturalne tofu? Takie jak na tofucznicę?
Dokładnie. Takie samo jak do tofucznicy. Ja miałam to z Biedronki. Wędzone odpada, bo to jednak placki na słodko 🙂
Gdyby zamiast budyniu dac make zimniaczana, to jakie bylyby proporcje?
Dałabym 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej plus ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy.