Kuchnia

Budyniowe placki z tofu

Już od jakiegoś czasu trwały moje poszukiwania idealnych placuszków zrobionych z tofu. Wygląda na to, że poszukiwania zakończone, bo te placki robię już drugi raz w tym tygodniu. Są wegańskie i bezglutenowe, a na dodatek dzięki dodatkowi banana oraz rodzynek są naturalnie słodkie.

Potrzebne składniki:

  • 180g tofu naturalnego
  • banan
  • łyżka soku z cytryny
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • w razie potrzeby 2 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 garści rodzynek

Sposób przygotowania:

Tofu miksujemy z bananem oraz sokiem z cytryny. Wsypujemy proszek budyniowy. Jeśli masa jest zbyt zbita, bo np. banan był zbyt mały czy tofu zbyt suche, dolewamy mleko roślinne. Wsypujemy rodzynki. Może być potrzeba pomagania sobie drugą łyżką podczas nakładania placków. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni.

4 thoughts on “Budyniowe placki z tofu

    1. Dokładnie. Takie samo jak do tofucznicy. Ja miałam to z Biedronki. Wędzone odpada, bo to jednak placki na słodko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top