Kuchnia

Burgery buraczano-fasolowe

Jeśli chcemy odżywiać się zgodnie z naturą, zimą powinniśmy sięgać po warzywa korzeniowe: marchewki, selery, pietruszki, pasternaki czy buraki. Te ostatnie dodadzą nam energii, nie tylko ze względu na swój bordowy, energetyczny kolor (z tego powodu uwielbiam barszcz ukraiński), ale też ze względu na swoją kaloryczność i naturalną słodycz. Wspomagają oczyszczanie organizmu, odkwaszają organizm, pomagają walczyć z anemią, a także uznawane są za naturalne afrodyzjaki. Najlepsze są surowe (ja dodaję je czasem do smoothie czy soków), ale zimą gdy chcemy się rozgrzać, możemy sięgać też po te ugotowane. Można z nich zrobić nie tylko barszcz, ale też sałatki czy burgery. Ja zmiksowałam je z fasolą czerwoną i uzyskałam smaczne, różowe burgery. W sam raz do zimowego obiadu czy puszystej bułeczki. Świetnie komponują się z ogórkiem kiszonym.

Potrzebne składniki:

  • ugotowany średni burak (po ugotowaniu 150g)
  • puszka czerwonej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czerwona cebula
  • szklanka nasion słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • łyżka chrzanu lub musztardy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • do smaku: sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

Miksujemy blenderem ręcznym ugotowanego buraka z fasolą i chrzanem (lub musztardą). Mielimy słonecznik w młynku lub rozdrabniaczu. Siekamy drobno czerwoną cebulę. Wszystkie składniki dodajemy do masy i mieszamy. Doprawiamy do smaku (w przepisie nie ma jajek, więc można spokojnie próbować). Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20-30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.


Mam smaka na buraka

3 thoughts on “Burgery buraczano-fasolowe

  1. Nie mam niestety zbyt wielu wege przyjaciol,ale teraz to sie zmieni,bo smak tych burgerow pokochali wszyscy miesolubni z mojego otoczenia! Moi miesozerni znajomi tez zawsze jak przychodza cos zjesc to pytaja przez telefon a zrobisz te dobre burgery?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top