Jeśli chcemy odżywiać się zgodnie z naturą, zimą powinniśmy sięgać po warzywa korzeniowe: marchewki, selery, pietruszki, pasternaki czy buraki. Te ostatnie dodadzą nam energii, nie tylko ze względu na swój bordowy, energetyczny kolor (z tego powodu uwielbiam barszcz ukraiński), ale też ze względu na swoją kaloryczność i naturalną słodycz. Wspomagają oczyszczanie organizmu, odkwaszają organizm, pomagają walczyć z anemią, a także uznawane są za naturalne afrodyzjaki. Najlepsze są surowe (ja dodaję je czasem do smoothie czy soków), ale zimą gdy chcemy się rozgrzać, możemy sięgać też po te ugotowane. Można z nich zrobić nie tylko barszcz, ale też sałatki czy burgery. Ja zmiksowałam je z fasolą czerwoną i uzyskałam smaczne, różowe burgery. W sam raz do zimowego obiadu czy puszystej bułeczki. Świetnie komponują się z ogórkiem kiszonym.
Potrzebne składniki:
- ugotowany średni burak (po ugotowaniu 150g)
- puszka czerwonej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
- łyżka oliwy z oliwek
- czerwona cebula
- szklanka nasion słonecznika
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- łyżka chrzanu lub musztardy
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- do smaku: sól, pieprz, chilli
Sposób przygotowania:
Miksujemy blenderem ręcznym ugotowanego buraka z fasolą i chrzanem (lub musztardą). Mielimy słonecznik w młynku lub rozdrabniaczu. Siekamy drobno czerwoną cebulę. Wszystkie składniki dodajemy do masy i mieszamy. Doprawiamy do smaku (w przepisie nie ma jajek, więc można spokojnie próbować). Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20-30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.
Nie mam niestety zbyt wielu wege przyjaciol,ale teraz to sie zmieni,bo smak tych burgerow pokochali wszyscy miesolubni z mojego otoczenia! Moi miesozerni znajomi tez zawsze jak przychodza cos zjesc to pytaja przez telefon a zrobisz te dobre burgery?
Bardzo miło mi to słyszeć. Polecam zatem też burgery z fasoli i masła orzechowego – http://rozanecznik.com.pl/burgery-fasolowo-orzechowe/
Też są przepyszne. Pozdrawiam