Wielokrotnie wspominałam na blogu o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Z wytłoków z soku marchewkowego robię ciasto czy surówkę, pulpa z mleka kokosowego staje się składnikiem ciasteczek, a w sezonie letnim do kompotów dodaję skórki z jabłek. Miałam kłopot z wodą z ogórków kiszonych. Dodawałam ją do barszczu czerwonego czy czasem zakwaszenia sałatki, ale i tak część musiałam potem wylewać. Zaczęłam szukać przepisu na chleb z jej wykorzystaniem i natknęłam się na ten przepis. Zakochałam się w jego kwaśnym posmaku i prostocie wykonania (nie trzeba odmierzać składników w gramach), więc od wielu miesięcy często gości na naszym stole w różnych konfiguracjach, jeśli chodzi o rodzaje użytej mąki. Postanowiłam odtworzyć ten przepis w wersji bezglutenowej i efekt też jest bardzo zadowalający. Dodałam do niego czarnuszki, którą bardzo lubię dodawać do żytniego czy gryczanego pieczywa.
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka wody z kiszonych ogórków
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 15 g drożdży świeżych (nie zważyłam dokładnie, więc mogłam dać trochę więcej)
- 2 łyżki czarnuszki
Sposób przygotowania:
W 1/4 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i łyżkę mąki gryczanej. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy. Smarujemy keksówkę olejem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (w zależności od temperatury panującej w mieszkaniu zajmie to od pół godziny do godziny). Pieczemy w temperaturze 220ºC przez 40 minut (jeśli nasz piekarnik słabo dopieka dół, możemy go wyjąć z formy, odwrócić i włożyć go jeszcze na 5 minut do pieca).
Chlebek jest wspaniały! 🙂
Dzięki za przepis.
Jedno pytanie – czy u Ciebie ta 1/4 szklanki wody w której rozpuszczasz drozdze to jest dodatkowo, czy z tego 3/4 szklanki wody?
Wody daję razem 3/4 szklanki czyli 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży, a potem dodaję razem z wodą z ogórków jeszcze pół szklanki.
Jaką mąką mogę zastąpić mąkę ryżową? Ograniczamy ryż w naszej diecie do minimum. A chlebek wygląda smakowicie i mam ochotę go zrobić
Najbardziej zbliżona będzie jaglana. Można też zmielić samemu kaszę w młynku do kawy.