Kuchnia

Chleb gryczany z wodą z ogórków kiszonych i czarnuszką

Wielokrotnie wspominałam na blogu o tym, że nie lubię marnować jedzenia. Z wytłoków z soku marchewkowego robię ciasto czy surówkę, pulpa z mleka kokosowego staje się składnikiem ciasteczek, a w sezonie letnim do kompotów dodaję skórki z jabłek. Miałam kłopot z wodą z ogórków kiszonych. Dodawałam ją do barszczu czerwonego czy czasem zakwaszenia sałatki, ale i tak część musiałam potem wylewać. Zaczęłam szukać przepisu na chleb z jej wykorzystaniem i natknęłam się na ten przepis. Zakochałam się w jego kwaśnym posmaku i prostocie wykonania (nie trzeba odmierzać składników w gramach), więc od wielu miesięcy często gości na naszym stole w różnych konfiguracjach, jeśli chodzi o rodzaje użytej mąki. Postanowiłam odtworzyć ten przepis w wersji bezglutenowej i efekt też jest bardzo zadowalający. Dodałam do niego czarnuszki, którą bardzo lubię dodawać do żytniego czy gryczanego pieczywa.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 15 g drożdży świeżych (nie zważyłam dokładnie, więc mogłam dać trochę więcej)
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania:

W 1/4 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i łyżkę mąki gryczanej. Odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy. Smarujemy keksówkę olejem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (w zależności od temperatury panującej w mieszkaniu zajmie to od pół godziny do godziny). Pieczemy w temperaturze 220ºC przez 40 minut (jeśli nasz piekarnik słabo dopieka dół, możemy go wyjąć z formy, odwrócić i włożyć go jeszcze na 5 minut do pieca).

Related Post

4 komentarze

  1. Joanna

    31 marca 2018 at 19:27

    Chlebek jest wspaniały! 🙂
    Dzięki za przepis.
    Jedno pytanie – czy u Ciebie ta 1/4 szklanki wody w której rozpuszczasz drozdze to jest dodatkowo, czy z tego 3/4 szklanki wody?

    1. Magdalena

      2 kwietnia 2018 at 21:18

      Wody daję razem 3/4 szklanki czyli 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży, a potem dodaję razem z wodą z ogórków jeszcze pół szklanki.

  2. Kasia

    4 lipca 2018 at 22:25

    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę ryżową? Ograniczamy ryż w naszej diecie do minimum. A chlebek wygląda smakowicie i mam ochotę go zrobić

    1. Magdalena

      6 lipca 2018 at 12:39

      Najbardziej zbliżona będzie jaglana. Można też zmielić samemu kaszę w młynku do kawy.

Leave a Reply