Kuchnia

Ciasto bananowe z miechunką (wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe)

Dalszy ciąg eksperymentów z miechunką – chlebek bananowy. Ciasto można też przyrządzić bez owoców physalis i też będzie wilgotne i pyszne. Ciasta bananowe są z reguły słodkie, więc kwaskowata miechunka przełamuje ten smak. Ciasto z serii do zjedzenia w ciągu 10 minut (przynajmniej tak to wygląda przy moich dzieciach).

Potrzebne składniki:

  • garść daktyli
  • garść śliwek suszonych
  • 2 banany
  • 1/3 oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • garść owoców miechunki (można też dać borówki, namoczone rodzynki lub pominąć)

Sposób przygotowania:

Zalać śliwki i daktyle połową szklanki gorącej wody. Odstawić na chwilę. Zmiksować całość wraz z bananami i olejem kokosowym. Wsypać mąki i sodę. Dodać ocet jabłkowy i zamieszać wszystko. Wmieszać owoce miechunki. Przelać do małej keksówki i piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka (zajmie to co najmniej pół godziny).

2 thoughts on “Ciasto bananowe z miechunką (wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top