Ciastka z kaszy jaglanej słodzone bananem lub daktylami z wiórkami kokosowymi już chyba każdy zna. To jedne z moich ulubionych zdrowych ciastek, do których nie trzeba wymyślnych składników i można je podawać niemowlętom (to były pierwsze ciastka, którymi zajadał się mój synek Kostek). Można tego typu ciastka przygotować w rożnych wariantach. Ja chcę zaproponować wersję z suszonymi jabłkami i rodzynkami. Jest mniej słodka niż wersja bananowa, ale równie smaczna.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- garść suszonych jabłek
- 1/2 szklanki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Prażymy kaszę jaglaną w suchym garnku, pilnując, by się nie przypaliła. Dolewamy do niej 2,5 szklanki wody i wrzucamy rodzynki oraz suszone jabłka. Gotujemy około 15 minut, aż kasza wsiąknie wodę. Miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy cynamon, mąkę i olej kokosowy. Mieszamy masę. Wykładamy papierem do pieczenia blachę i nakładamy na nią łyżką ciastka. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Ja po 15 minut przewróciłam je ostrożnie na drugą stronę, by się zrumieniły równomiernie.
Mocno jesienne ciasteczka. Takie lubię najbardziej 😉 Super przepis, skorzystam, skorzystam 🙂
Moja szklanka ma 200 ml pojemności.