Kuchnia

Ciastka owsiane z czekoladą

Weekend często wykorzystuję na wspólne pieczenie wraz z najstarszą, sześcioletnią córką. Wypieki z czekoladą zawsze cieszą się dużym powodzeniem, więc postawiłam na klasyk czyli cookie crisps. Ponieważ w wypiekach unikam mąki pszennej, kiedy tylko to jest możliwe, użyłam zmielonych płatków owsianych.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 8 łyżek mleka sojowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe rozcieramy w misce z cukrem oraz mlekiem sojowym. Wsypujemy mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Kroimy na drobno czekoladę i dodajemy do masy. Formujemy w dłoniach ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180ºC – 200ºC (mój piekarnik nie /dogrzewa i ustawiam zawsze wyższą temperaturę). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Uwaga: czekolada może dotkliwie oparzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top