Takie ciastka uwielbiają wszyscy. Zarówno dzieci jak i rodzice. Robi się je 5 minut i zjada również w 5 minut (oczywiście trzeba jeszcze doliczyć okropnie dłużące się dla wygłodniałych maluchów 15 minut na ich upieczenie). Starsza córka była bardzo rozczarowana, że cały talerz ciastek nie jest dla niej i trzeba się nimi podzielić z bratem oraz mamą (w końcu coś mi się należy za to, że je upiekłam). Mąż nie zobaczył nawet okruszka. Może to i lepiej. Czego oczy nie widzą, temu sercu nie żal…
Potrzebne składniki:
- 2 dojrzałe banany
- szklanka płatków owsianych
- łyżka słonecznika
- łyżka pestek dyni
- łyżka maku lub sezamu
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy dokładnie banany w misce na miazgę. Dodajemy płatki owsiane. Wsypujemy mak lub sezam i pestki (dla dzieci poniżej roku możemy pestki zmiksować). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z niej niewielkie ciastka. Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut (aż się lekko przyrumienią)
Samo zdrowie 🙂
Jak najbardziej. Są zdrowe. Można bez wyrzutu sumienia podać dzieciom.
Muszę koniecznie zrobić dla mojego malucha!
Super. Daj znać czy smakowały.