Po sukcesie klusek z ryżu przyszedł czas na ciasteczka ryżowe. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale świeżo kupione maliny przesądziły sprawę. To świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanego w nadmiarze ryżu do obiadu. Można też użyć wiórek po zrobieniu domowego mleka kokosowego. Ciasteczka są miękkie i lekko wilgotne. Dodatek dżemu z malin sprawia, że wyglądają niezwykle apetycznie. Przy moich maluchach (z moją pomocą oczywiście) poszły w 5 minut.
Malinowy dżem poza sezonem można przyrządzić z mrożonych malin. Można też zastąpić własnoręcznie robiony dżem jakimś gotowym dżemem bez cukru.
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 7-10 daktyli (w zależności od tego jak słodkich użyjemy owoców)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki mąki ryżowej
- dżem malinowy: garść malin, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy w szklance niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie w małym garnuszku rozgotowujemy maliny. Dodajemy siemię lniane, by zagęścić dżem. Do miski wsypujemy ugotowany ryż. Dodajemy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy wiórki kokosowe i mąkę. Mieszamy masę. Formujemy z niej kulki. Robimy w nich palcem dziurkę i spłaszczamy ciastka. Układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Do dziurek zrobionych w ciastkach nakładamy za pomocą małej łyżeczki dżem z malin. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.
Wyglądają pysznie 🙂 A jak długo pieczemy te ciasteczka?
15 minut powinno wystarczyć, ale to pewnie zależy od tego czy masz mocny piekarnik. Mój ostatnio słabiej grzeje i muszę piec wszystko dłużej.
Mozna dać inną mąkę? Aktualnie nie mam ryżowej a ciasteczka wyglądają smakowicie
Dałam jaglanej i owsianej, a na wierzch dżem własnej roboty bez cukru. Wyszły rewelacyjne. Dzieci zachwycone 🙂 zresztą mama również 😉
Super, że się udały również z miksem mąk i że smakowały 🙂