Kuchnia

Ciasto czekoladowe z gruszkami (bez mąki)

Na moim tarasie leży cała skrzynka gruszek i czekam, aż dojrzeją. Czekając zatem na oficjalne rozpoczęcie sezonu gruszkowego, przypominam ciasto, które piekłam kilka miesięcy temu, korzystając z gruszek z kompotu. Ciasto nie zawiera ani grama mąki. Zamiast mąki użyłam zmielonych orzechów laskowych. W cieście jest też kakao i to połączenie sprawia, że przypomina mi w smaku nutellę. Jest naprawdę pyszne.

Potrzebne składniki:
  • 100g orzechów laskowych
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (5 - 6 łyżek)
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka małych gruszek z kompotu lub podgotowanych lekko (zwłaszcza gdy są twarde)
Sposób przygotowania:

Podprażamy orzechy laskowe na suchej patelni do momentu, gdy zaczną odchodzić od nich skórki. Pocieramy w rękach lub w ściereczce orzechy, żeby chociaż część tych skórek oddzielić. Gdy lekko przestygną, mielimy orzechy w młynku do kawy lub w rozdrabniaczu. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dosypujemy do nich cukier kokosowy i znów ubijamy. Wsypujemy kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy delikatnie. Wlewamy olej i żółtka. Mieszamy ponownie. Na końcu dodajemy mielone orzechy laskowe. Wykładamy małą keksówkę papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do niego gruszki w całości. Możemy je wydrążyć wcześniej, by pozbyć się ogryzków, a jeśli mamy twardy rodzaj gruszek warto je chwilę podgotować. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC.

Related Post

2 komentarze

  1. Ania

    5 września 2017 at 23:18

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Na pewno smakuje bajecznie 🙂

    1. Magdalena

      20 września 2017 at 21:04

      Polecam wypróbować połączenie orzechów laskowym i kakao 🙂

Leave a Reply