Crumble z truskawkami bez cukru

Crumble z truskawkami bez cukru

Swego czasu zastanawiałam się czym zastąpić w crumble miód czy cukier, który pojawia się w przepisach, gdy chcemy je przygotować dla małych dzieci. Wczoraj natomiast pomyślałam, że przecież nie trzeba go zastępować. Wystarczy go ominąć, jeśli mamy wystarczająco słodkie owoce takie jak truskawki i banany.

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka oleju kokosowego (lub masła w wersji niewegańskiej)
  • 250g truskawek
  • 1-2 banany (w zależności od wielkości)

Sposób przygotowania:

Kroimy na kawałki truskawki i układamy je w formie do pieczenia. Przykrywamy pokrojonymi w plasterki bananami. Mieszamy pozostałe składniki i gdy ma konsystencję kruszonki to posypujemy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *