Swego czasu zastanawiałam się czym zastąpić w crumble miód czy cukier, który pojawia się w przepisach, gdy chcemy je przygotować dla małych dzieci. Wczoraj natomiast pomyślałam, że przecież nie trzeba go zastępować. Wystarczy go ominąć, jeśli mamy wystarczająco słodkie owoce takie jak truskawki i banany.
Potrzebne składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego (lub masła w wersji niewegańskiej)
- 250g truskawek
- 1-2 banany (w zależności od wielkości)
Sposób przygotowania:
Kroimy na kawałki truskawki i układamy je w formie do pieczenia. Przykrywamy pokrojonymi w plasterki bananami. Mieszamy pozostałe składniki i gdy ma konsystencję kruszonki to posypujemy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut.