Kuchnia

Cytrynowa szarlotka jaglana (wegańska, bezglutenowa i bez cukru)

Szarlotka kojarzy nam się zwykle z cynamonem. W proponowanym przepisie odchodzę jednak od tego połączenia. Chciałam odtworzyć smak cytrynowej szarlotki, którą piekłam lata temu i jednocześnie zrobić jej zdrowszą wersję. Taką bez cukru i białej mąki. Wykorzystałam mąkę ryżową i gryczaną, a do ciasta dołożyłam trochę ugotowanej kaszy jaglanej, która sprawiła, że ciasto po upieczeniu zrobiło się przyjemnie chrupiące. Dodatek skórki oraz soku z cytryny sprawił, że szarlotka jest bardzo aromatyczna i bardziej orzeźwiająca od tradycyjnej, choć smak ten nie jest dominujący. Przecież najważniejsze w tym cieście są jabłka, podsmażone z dodatkiem suszonych daktyli. Ich krojenie zajmie nam najwięcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. To najlepsza szarlotka, jaką jadłam od dawna.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg jabłek
  • garść daktyli suszonych (8-10 sztuk)
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mąki bezglutenowej (u mnie pół na pół mąka gryczana i ryżowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • łyżka syropu klonowego, daktylowego lub miodu
  • skórka starta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka wraz z pokrojonymi drobno daktylami. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Gotujemy, aż jabłka zmiękną i odparuje woda, która się wytworzyła. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W tym czasie w misce mieszamy kaszę jaglaną, mąkę bezglutenową i ziemniaczaną (lub siemię lniane). Ścieramy do tego skórkę z cytryny. Dodajemy olej kokosowy, słód i wszystko mieszamy. Masa jest dość sypka. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę (moja ma 26 cm, może być trochę mniejsza). Połowę ciasta palcami rozkładamy po dnie tortownicy. Nakładamy na to masę jabłkową. Resztę ciasta rozkruszamy po wierzchu. Ciasto pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200ºC, a potem obniżamy temperaturę do 180ºC i dopiekamy je przez 15-20 minut, aż wierzchnia warstwa będzie rumiana, a w całej kuchni będzie się unosił zapach cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top