Kuchnia

Czekoladowy budyń jaglany z wiśniami

W warzywniakach i w sadach królują teraz wiśnie i są dostępne jeszcze czereśnie. Wiśnie poza witaminą C, zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg/100 g. Są to substancje, które chronią organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki. Ich kwaskowaty smak świetnie komponuje się z czekoladą, stąd proponuję wam dzisiaj czekoladowy budyń z kaszy jaglanej. Do ugotowanej kaszy dorzuciłam świeże awokado podczas miksowania, co jest świetnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do diety. Jeśli dobrze zmiksujemy budyń, nikt się nawet nie zorientuje, że je dodaliśmy.

Potrzebne składniki (na 1 porcję):
  • 1/2  szklanki kaszy jaglanej i szklanka wody lub szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • łyżka kakao
  • 5 daktyli
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki wiśni, malin lub truskawek

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę jaglaną z daktylami, wodą i połową szklanki mleka roślinnego przez 15 minut. Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę, to gotujemy chwilę daktyle w mleku roślinnym i łączymy potem z kaszą jaglaną. Dodajemy kakao i awokado. Miksujemy blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka roślinnego. Drylujemy wiśnie i dodajemy je do budyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top