Kuchnia, Przepisy dla maluchów

Domowy czekoladowy krem do naleśników i kanapek

Wypróbowywałam już kilka przepisów na wegański krem czekoladowy, jednak za każdym razem to nie było to. Niby wszystkie składniki takie jak powinny być jak kakao, orzechy laskowe czy mleko, ale nie mogłam w nich odnaleźć zapamiętanego z dzieciństwa smaku. Byłam niemało zaskoczona, gdy okazało się, że najlepszy krem czekoladowy robi się z awokado. Ten niepozorny owoc nadaje mu aksamitną konsystencję, której brakowało mi w domowych wyrobach z powodu drobinek orzechów. Krem świetnie nadaje się zarówno jako nadzienie do naleśników, jak też na kanapki. Z dodatkiem karobu zamiast kakao jest też świetnym puddingiem dla niemowlęcia. Można go podawać od 10 miesiąca życia.

Potrzebne składniki:
  • średniej wielkości awokado
  • kilka daktyli
  • łyżeczka kakao lub karobu (jest wtedy jaśniejszy, delikatniejszy i nadaje się dla alergików oraz niemowląt)
  • możliwe opcje: można dodać do kremu banana lub zmielone orzechy
Sposób przygotowania: Daktyle najlepiej wcześniej zalać na chwilę gorącą wodą. Przecinamy na pół awokado i łyżką wydrążamy środek. Miksujemy wszystkie składniki blenderem ręcznym.

Related Post

Leave a Reply