Bez kategorii

Dwuskładnikowa pizza z batata

Czy pizza jest zdrowa? Oczywiście jedząc ją od czasu do czasu możemy sobie pozwolić nawet na mniej zdrową wersję. Jest to jeden z pewników wśród dzieci, dlatego dla mnie problem z pizzą dotyczy jej małej wartości odżywczej. Zwykle jest na białej mące, czasem z marnej jakości serem, a jeśli nasze dziecko je wybiórczo, to i tak ciężko je namówić na warzywne dodatki na pizzy. Moje dzieci akceptują na pizzy oliwki i kukurydzę, najstarsza córka czasem zgodzi się na paprykę czy pomidorka.

Próbowałam różnych spodów na pizzę. Czasem tradycyjny przepis wzbogacam po prostu o mąkę razową, dzięki czemu ciasto jest trochę zdrowsze. A ponieważ miałam ostatnio dużo batatów, przypomniałam sobie o przepisie na dwuskładnikową pizzę z batata. To najlepszy bezglutenowy spód jaki wypróbowywałam. Za przepisem Violi Urban dodałam mąkę owsianą, co było bardzo dobrym wyborem, bo jest ona bardziej neutralna w smaku niż gryczana, której używałam do tej pory. Chociaż może się wydawać pracochłonne to, że wcześniej trzeba ugotować batata, ale gotuje się go bardzo szybko, a finalnie pizza jest szybciej gotowa niż w przypadku tradycyjnej pizzy, na którą ciasto wyrasta co najmniej godzinę.

Potrzebne składniki:

  • 300g obranego batata
  • 150g mąki owsianej lub 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki passaty
  • kilka plastrów mozarelli lub opakowanie tartej mozarelli
  • ulubione dodatki, u mnie pomidorki koktajlowe i kukurydza

Sposób przygotowania:

Batata kroimy na małe kawałki i gotujemy ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. Wodę odlewamy i rozgniatamy batata widelcem na puree. Mielimy płatki owsiane w młynku. Wsypujemy mąkę do puree z batata. Dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy. Wkładamy ciasto między dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15 minut w 200°C. W tym czasie mieszamy passatę z łyżeczką oliwy i łyżką wody. Smarujemy sosem podopieczny spód i nakładamy ser. Dekorujemy dodatkami. Pieczemy jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top