Budyń jaglany to fajna odmiana od śniadaniowej, owsiankowej rutyny. Jesienią i zimą można dodać do niego przecieru z dyni, dzięki czemu będzie mieć piękny żółty kolor. Ponieważ nie każda odmiana dyni zapewnia po upieczeniu przecier w intensywnym kolorze, tak jak było w przypadku dyni, którą wyhodowała moja mama, dorzuciłam do kaszy jaglanej kurkumy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, stąd jesienią warto pamiętać i tej przyprawie. Możemy dodać ją do koktajlu, kaszy jaglanej, curry czy zupy dyniowej.
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki przecieru dyniowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- garść daktyli
- łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
- mango
- pestki z jednego mniejszego granatu lub połowy dużego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, mieszając, by się nie przypaliła. Zalewamy ją 3 szklankami gorącej wody. Wrzucamy daktyle, kurkumę i pieprz. Gotujemy 12 minut. Dodajemy przecier z dyni i olej lniany. Miksujemy. Osobno blendujemy mango. W miseczkach czy słoiczkach układamy budyń jaglany, mus z mango, a na końcu pestki granatu.