Gofry są bardzo wdzięcznym daniem do eksperymentowania. Na blogu jest mnóstwo ciekawych przepisów na gofry z wykorzystaniem komosy ryżowej, fasoli czy batatów. Dzisiaj jeszcze zimowe smaki czyli gofry z musem jabłkowym, którego został mi słoiczek. Żeby zawierały źródło żelaza dodałam zamiast pszennej mąki gryczaną oraz dorzuciłam popping z amarantusa. W ten sposób mamy fajny przepis na początek rozszerzania diety, bo nie zawierają cukru. Jajko można pominąć.
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki gryczanej (można użyć pszennej)
- pół szklanki musu jabłkowego
- jajko (można pominąć)
- pół szklanki wody (lub mleka roślinnego bez dodatku wapnia)
- 3 łyżki poppingu z amarantusa
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Łączymy w misce mokre składniki: wodę, jajko, mus jabłkowy oraz olej. Dodajemy suche składniki: mąkę gryczaną, popping z amarantusa oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut.