Kuchnia

Gofry jabłkowo-gryczane

Gofry są bardzo wdzięcznym daniem do eksperymentowania. Na blogu jest mnóstwo ciekawych przepisów na gofry z wykorzystaniem komosy ryżowej, fasoli czy batatów. Dzisiaj jeszcze zimowe smaki czyli gofry z musem jabłkowym, którego został mi słoiczek. Żeby zawierały źródło żelaza dodałam zamiast pszennej mąki gryczaną oraz dorzuciłam popping z amarantusa. W ten sposób mamy fajny przepis na początek rozszerzania diety, bo nie zawierają cukru. Jajko można pominąć.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki gryczanej (można użyć pszennej)
  • pół szklanki musu jabłkowego
  • jajko (można pominąć)
  • pół szklanki wody (lub mleka roślinnego bez dodatku wapnia)
  • 3 łyżki poppingu z amarantusa
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Łączymy w misce mokre składniki: wodę, jajko, mus jabłkowy oraz olej. Dodajemy suche składniki: mąkę gryczaną, popping z amarantusa oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top