Kuchnia

Gofry szarlotkowe

Zostałam ostatnio uszczęśliwiona workiem jabłek, więc kombinuję co jeszcze mogę z nimi przyrządzić. A gdyby tak gofry? Szybki research po internecie i powstają szarlotkowe gofry. Czuję, że jesienią wrócę do tego przepisu. Zresztą sezon na jabłka trwa cały rok 🙂

Potrzebne składniki:
  • szklanka mąki (użyłam z samopszy)
  • 3 jabłka
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka lub wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  •  łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i płynem. Ścieramy do nich jabłka na grubej tarce. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją delikatnie do reszty ciasta. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez 5-7 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top