Zostałam ostatnio uszczęśliwiona workiem jabłek, więc kombinuję co jeszcze mogę z nimi przyrządzić. A gdyby tak gofry? Szybki research po internecie i powstają szarlotkowe gofry. Czuję, że jesienią wrócę do tego przepisu. Zresztą sezon na jabłka trwa cały rok 🙂
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki (użyłam z samopszy)
- 3 jabłka
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka lub wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i płynem. Ścieramy do nich jabłka na grubej tarce. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją delikatnie do reszty ciasta. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez 5-7 minut.