Tym razem udany przemyt jedzeniowy zaliczyła cieciorka. Gofry dzieci zjedzą zawsze, nawet te nie do końca udane. Najważniejsze, by miały odpowiedni kształt, a w przypadku tych gofrów nie było problemów z ich odchodzeniem od gofrownicy, pomimo tego że nie dodałam do ciasta oleju tylko masło orzechowe. Gofry są sycące dzięki dużej zawartości białka. Do tego nutella z awokado i winogrona – pyszne śniadanie czy podwieczorek gotowy.
Potrzebne składniki:
- puszka cieciorki lub 1,5 szklanki ugotowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej)
- łyżka masła orzechowego
- kilka daktyli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez minut. Miksujemy je razem z cieciorką, masłem orzechowym, ekstraktem waniliowym oraz jajkami. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Smarujemy gofrownicę olejem i dobrze rozgrzewamy. Nakładamy ciasto łyżką i pieczemy. Mnie wyszły 4 niepełne gofry.
Witam, zastanawiam się czy zamiast cieciorka mogłaby być biała fasola? Zalega mi w szafce puszka ugotowane lj na parze:)
Można spróbować z fasolą. Też ma w miarę neutralny smak i robiłam też z niej ciastka. Należy tylko opłukać ją na sitku po wyjęciu z puszki.