Kuchnia Przepisy dla maluchów

Gofry z cieciorki

Tym razem udany przemyt jedzeniowy zaliczyła cieciorka. Gofry dzieci zjedzą zawsze, nawet te nie do końca udane. Najważniejsze, by miały odpowiedni kształt, a w przypadku tych gofrów nie było problemów z ich odchodzeniem od gofrownicy, pomimo tego że nie dodałam do ciasta oleju tylko masło orzechowe. Gofry są sycące dzięki dużej zawartości białka. Do tego nutella z awokado i winogrona – pyszne śniadanie czy podwieczorek gotowy.

Potrzebne składniki:

  • puszka cieciorki lub 1,5 szklanki ugotowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • łyżka masła orzechowego
  • kilka daktyli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez minut. Miksujemy je razem z cieciorką, masłem orzechowym, ekstraktem waniliowym oraz jajkami. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Smarujemy gofrownicę olejem i dobrze rozgrzewamy. Nakładamy ciasto łyżką i pieczemy. Mnie wyszły 4 niepełne gofry.

 

2 thoughts on “Gofry z cieciorki

  1. Witam, zastanawiam się czy zamiast cieciorka mogłaby być biała fasola? Zalega mi w szafce puszka ugotowane lj na parze:)

    1. Można spróbować z fasolą. Też ma w miarę neutralny smak i robiłam też z niej ciastka. Należy tylko opłukać ją na sitku po wyjęciu z puszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top