Kuchnia

Gofry z kaki

Gofrownica jest ostatnio często w użyciu. Zwykle dwa razy w tygodniu, w środy i w soboty piekę gofry. Przy takiej częstotliwości nie może być mowy o nudzie i prawie za każdym razem są inne – raz z dynią, innym razem z kaszą jaglaną. Ponieważ trwa jeszcze sezon na kaki, na które czekam przez cały rok, to nie mogło zabraknąć gofrów z ich użyciem. Są pyszne nawet same.

Potrzebne składniki:

  • kaki (inaczej persymona)
  • szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • jajko
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego (pasowałoby kokosowe)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksujemy kaki z jajkiem i wodą. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut każdą partię.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top