Gofrownica jest ostatnio często w użyciu. Zwykle dwa razy w tygodniu, w środy i w soboty piekę gofry. Przy takiej częstotliwości nie może być mowy o nudzie i prawie za każdym razem są inne – raz z dynią, innym razem z kaszą jaglaną. Ponieważ trwa jeszcze sezon na kaki, na które czekam przez cały rok, to nie mogło zabraknąć gofrów z ich użyciem. Są pyszne nawet same.
Potrzebne składniki:
- kaki (inaczej persymona)
- szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- jajko
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego (pasowałoby kokosowe)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miksujemy kaki z jajkiem i wodą. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut każdą partię.