Prosto, zdrowo, naturalnie

Gruszkowe ciasto z kaszą jaglaną (wegańskie i bez cukru)

Gruszkowe ciasto z kaszą jaglaną (wegańskie i bez cukru)

Lubię przeglądać książki kucharskie czy blogi kulinarne, bo czasem nawet bardzo zwyczajne przepisy mogą być inspiracją do powstania czegoś dobrego. W przypadku ciast staram się zwykle zrobić zdrowszą wersję – bez białej mąki, cukru czy nabiału. Czasem efekt jest zaskakujący. Weszłam do kuchni z zamiarem zrobienia ucieranego ciasta z gruszkami. W lodówce mój wzrok przykuła reszta kaszy jaglanej ze śniadania. W efekcie powstało zupełnie inne ciasto – wilgotne ciasto jaglane, które można by równie dobrze nazwać pieczoną jaglanką. Gruszki są tak słodkie, że zbędne jest dodanie cukru rafinowanego. W efekcie bez wyrzutów sumienia wracam do kuchni po kolejny kawałek…

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 gruszki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mąki (użyłam gryczanej, ale może być owsiana, jaglana czy pszenna)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0,5-1 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Zalewamy rodzynki wrzątkiem do połowy objętości szklanki. Obieramy gruszki. Jedną gruszkę wkładamy do miski, a pozostałe dwie dzielimy na 8 części. Do miski dodajemy szklankę kaszy jaglanej oraz rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły. Dosypujemy imbir oraz wlewamy olej. Miksujemy. Dodajemy kaszę i dwa rodzaje mąki. Wsypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy. Smarujemy olejem formę do tarty lub inną okrągłą formę. Przekładamy do formy ciasto. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki gruszkami. Pieczemy w temperaturze 200°C przez pół godziny. Jemy przestudzone, bo kasza jaglana musi stężeć, żeby ciasto dobrze się kroiło.

Zobacz podobne wpisy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *