Prosto, zdrowo, naturalnie

Czekoladowo-bananowa gryczanka w słoiku

Czekoladowo-bananowa gryczanka w słoiku

Kilka lat temu jednym z moich śniadaniowych odkryć była owsianka, którą przygotowuje się wieczorem w słoiku. Rano dorzuca się owoce i zabiera do pracy lub pałaszuje od razu. Pakowałam sobie taką owsiankę do ze sobą, gdy chodziłam do pracy na 7 rano i zajadałam w biurze. Takie śniadanie zapewnia mnóstwo energii do pracy z samego rana. Ponieważ przygotowuje się je wieczorem, nie ma wymówki, że nie mamy czasu rano na przygotowanie pełnowartościowego śniadania i dlatego zjadamy kupionego przed pracą pączka.

Możemy przygotować w ten sposób nie tylko płatki owsiane, ale także gryczane. Trzeba się przyzwyczaić do smaku gryki, ale gdy już go polubicie, to koniecznie je wypróbujcie. To jedne z moich ulubionych płatków śniadaniowych.

Potrzebne składniki:

  • 1/3 słoika płatków gryczanych
  • 2/3 słoika mleka roślinnego
  • banan
  • łyżeczka kakao
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu
  • do posypania: sezonowe owoce, u mnie jagody

Sposób przygotowania:

Zapełniamy słoik w 1/3 wysokości płatkami gryczanymi. Zalewamy mlekiem roślinnym do 2/3 wysokości słoika. Dodajemy kakao, pokrojonego banana i ewentualnie miód. Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki. Rano dorzucamy na wierzch świeże owoce typu borówki, maliny, pokrojone banany lub rodzynki.

Zobacz podobne wpisy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *