Zastanawiałam się czy jest sens spisywać przykładowy jadłospis mojej już półtorarocznej córeczki. W końcu w tym czasie nie przybyło nowych pokarmów w jej diecie, poza rezygnacją z karmienia jej piersią. Później pomyślałam, że jest jednak dużo mam, które również w późniejszym okresie życia dziecka ma wątpliwości, co do tego, czy prawidłowo karmi swojego malucha. Niestety obserwuję też mamy na placu zabaw, których nieodłącznym atrybutem jest kolorowy soczek w butelce, a dzieciom niespełna dwuletnim bez żadnych oporów serwują lody. Dowodzi to temu, że edukacja dotycząca zdrowego żywienia dla mam przydaje się też w późniejszym okresie. Sama nie czuję się jeszcze ekspertem w tej sprawie, ale stawiam w diecie Róży na różnorodność. Jest to teraz tym łatwiejsze, że córka zajada już praktycznie to samo, co my sobie z mężem ugotujemy, z niewielkimi modyfikacjami np. mimo tego, że ładnie posługuje się już łyżką, wolę jej osobno podać makaron, a płynną zupę podać jej sama. Czasem trzeba się też na bieżąco przystosowywać do sytuacji. Musiałam przerwać spisywanie jadłospisu, ponieważ córce tak dokuczały zęby, że zaczęła odmawiać wielu posiłków. Na szczęście owoce zajada zawsze chętnie, co ratowało nierzadko sytuację, gdy nagle stawałam przed problemem odstawionego talerza. Mogłam poczuć się przez chwilę jak mama niejadka. Muszę przyznać, że nie jestem zwolenniczką opróżniania do końca na siłę talerza. Nadal jest mi bliska idea BLW i zwracam raczej uwagę na to, by córka chociaż spróbowała każdej rzeczy, którą ma na talerzu. W tym wieku już powoli kształtują się gusta małego smakosza, więc nawet jeśli jadłby tylko ziemniaki, warto próbować przed ich podaniem dać do spróbowania innych potraw, a dopiero potem podać ulubione danie.
Tym razem zdjęcia nie obrazują jadłospisu z jednego dnia, tylko różne dania przygotowane w okresie jego spisywania
DZIEŃ I
7:30 kasza kukurydziana z rodzynkami, figami, mielonymi nasionami i wiórkami kokosowymi
10:30 chleb orkiszowy z masłem i pastą jajeczną, pomidor, kiełki brokułu, kawałek wędzonego sera, gruszka
13:30 kapuśniak z wędzonym tofu
ryż z curry, rodzynkami i zielonym groszkiem
16:00 koktajl z brzoskwinią, szpinakiem, daktylami, migdałami i pyłkiem kwiatowym
18:30 makaron razowy z sosem paprykowym
do picia w ciągu dnia: mleko krowie z butelki, woda, czystek, tłoczony sok jabłkowo-cytrynowy rozcieńczany wodą
DZIEŃ II
7:00 płatki owsiane, orkiszowe, popping z amarantusa, nasiona chia z rodzynkami i pestkami granatu
10 chleb z masłem i pasztetem sojowym, oliwki zielone, kilka krakersów z ziarnami
13:00 winogrona, kawałek jabłka
14:00 barszcz ukraiński
tarta z czerwoną cebulą, tofu wędzonym i serem wędzonym
16:00 kawałek domowej szarlotki z kaszą manną
19:00 ziemniaki pieczone z domowym keczupem
do picia w ciągu dnia: woda, tłoczony sok jabłkowo-marchewkowy z wodą, herbata owocowa
DZIEŃ III
7:30 płatki ryżowe z wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, daktylami i pestkami granatu, potem maliny
10:00 chleb z serem kozim, koreczki z pomidora, ogórka i sera wędzonego
13:00 pierożek z kurkami i pierożek z nadzieniem ruskim, mango lassi (wizyta na Najedzeni Fest!)
16:00 po małym kawałku waniliowego tortu wegańskiego, ciasta kukurydzianego i ciasta francuskiego z jabłkiem, winogrona
19:00 bulion warzywny z makaronem
do picia w ciągu dnia: mleko ryżowe z kartonika, woda, kompot jabłkowo-śliwkowy
DZIEŃ IV
7:00 quinoa z orzechami pekan, siemieniem lnianym, olejem lnianym, masłem orzechowym i pestkami granatu, potem winogrona
10:00 jajecznica ze szczypiorkiem, chleb orkiszowy z masłem
13:30 bulion warzywny z makaronem
ryż z wegetariańskim chili con carne
16:00 sok z gruszki, ogórka, selera naciowego i cytryny
17:00 jabłka w cieście naleśnikowym z żytniej mąki
19:00 maślanka
do picia w ciągu dnia: woda, herbata owocowa, tłoczony sok jabłkowy z wiśnią rozcieńczony wodą
DZIEŃ V
7:00 kasza jaglana z morelami suszonymi, olejem lnianym, siemieniem lnianym i gotowanym jabłkiem
10:00 krakersy, ser kozi, ser wędzony, ogórki w sosie sojowym
14:30 zupa pomidorowa z ryżem
lazania z tempehem i pieczarkami z sosem pomidorowym oraz wędzonym serem
16:00 witariański makowiec, banan
19:00 pieczone ziemniaki, koper włoski i papryka
do picia w ciągu dnia: maślanka, tłoczony sok jabłkowy z wiśnią rozcieńczony wodą, herbata owocowa, woda
Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci