Kuchnia

Jaglane ciastka z czekoladą

W naszym domu ciasteczka z czekoladą są witane ze szczególnym entuzjazmem. Te bezglutenowe, jaglane ciasteczka zniknęły szybciej niż trwa ich przygotowanie. A przygotowanie to tak naprawdę tylko kilka minut. Dłużej trwa ich pieczenie. Koniecznie wsadźcie je po upieczeniu chociaż na kilka minut do lodówki, by mali i duzi smakosze nie poparzyli sobie buźki podczas konsumpcji.

Składniki można łatwo podzielić na pół, ale lepiej upiec od razu podwójną ilość. Są naprawdę pyszne i na pewno będę do tego przepisu wracać.

Potrzebne składniki:

  • 2 banany
  • 200 g mąki jaglanej (u mnie to po prostu zmielona kasza jaglana)
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnu
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (używam domowego robionego na bazie wódki)
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Rozgniatamy banany widelcem. Mieszamy z ekstraktem waniliowym i masłem orzechowym. Dodajemy suche składniki. Mieszamy. Masa jest dość mokra. Kroimy drobno czekoladę i dodajemy do masy. Formujemy ciastka (można lekko zwilżyć dłonie, jeśli jest z tym problem). Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut (mój piekarnik wymaga, by pod koniec pieczenia przewrócić ciastka na drugą stronę).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top