Już nieraz wspominałam, że lubię śniadania, których przygotowanie rano nie zajmuje dużo czasu. Ostatnio najczęściej miksuję koktajle, ale mam też w zanadrzu kilka rodzajów płatków. Obok płatków owsianych mam ryżowe, gryczane i jaglane. Płatki jaglane mają delikatniejszy smak niż gryczane i tym razem z nich postanowiłam zrobić szybkie śniadanie. Wystarczy wieczorem zalać płatki i bakalie, a rano dorzucić owoce. Ja dodałam jabłko, bo wzorowałam się na klasycznym już przepisie na owsiankę doktora Birchera. Można oczywiście dać inne owoce – borówki, gruszki, maliny, brzoskwinie czy truskawki.
Potrzebne składniki:
- pół szklanki płatków jaglanych
- szklanka mleka roślinnego
- jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- 3 śliwki suszone, figi lub morele suszone
- 2 daktyle
- łyżka orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wsypujemy płatki jaglane do miseczki. Kroimy owoce suszone i orzechy. Dodajemy je wraz z cynamonem do płatków. Zalewamy je zimnym mlekiem roślinnym. Odstawiamy na noc. Rano dodajemy starte jabłko i sok z cytryny. Mieszamy i zajadamy.