Chociaż w dyskontach czy hipermarketach można nawet w styczniu kupić cukinię, pomidory czy ogórki, to te importowane nie smakują już tak dobrze jak latem. Zdarza mi się je kupować. Najczęściej sięgam po paprykę, bo jej smak pozostaje niezmieniony, a to ulubione warzywo Kostka do kanapek.
Warzywa sezonowe
Natomiast w warzywniakach wybór warzyw jest o tej porze mocno ograniczony. Króluje marchewka, por, seler, ziemniaki, pietruszka. Czy tylko przypadkiem kojarzą nam się te warzywa z rosołem czy sałatką jarzynową? Nie, to że rozgrzewający bulion gotujemy, gdy zmarzniemy, a sałatka jarzynowa króluje na święta (także na Wielkanoc, gdy na przednówku przyroda dopiero budzi się do życia), pokazuje, że tradycyjna kuchnia polska opierała się na sezonowo dostępnych produktach.
Zamiast przepłacać za pomidory, warto skorzystać z mądrości przodków i skupić się na tych warzywach, które są teraz dostępne. Zima to świetny czas na przygotowywanie zup, gulaszy warzywnych, bigosu czy potraw z nasionami strączkowymi. Ja zawsze zimą przypominam sobie o fasolce po bretońsku, na którą nigdy nie mam ochoty latem. Chociaż dostępność importowanych produktów zaburza nasz naturalny rytm jedzenia, to warto posłuchać naszej intuicji podczas zakupów. Czy na pewno mamy ochotę na grecką sałatkę czy raczej na ciepłą zupę? Może to odpowiedni moment, by wypróbować jakiś nowy przepis np. na łososia z marchewki, zupę z pietruszki czy batatowe gofry.
Medycyna chińska poleca, by w okresie zimowym skupić się na takiej obróbce pokarmu jak gotowanie, duszenie, pieczenie. Latem bywa za gorąco, by włączać piekarnik i to teraz jest najlepsza pora, by przygotować pieczone warzywa. Świetnie smakują pieczone ziemniaki, bataty, marchew, seler, cebula czy burak. W procesie pieczenia warzywa korzeniowe stają się słodsze. Moja najstarsza córka jest fanką pieczonych batatów.
Kiszonki, kiełki, mrożonki
Warto pamiętać o kiszonkach – kiszonej kapuście do surówek czy kiszonych ogórkach do sałatek czy na kanapkę. Żeby urozmaicić nasz stół możemy przygotować lub kupić kiełki. Kiełkujące nasiona potrafią mieć kilkaset procent więcej wartości odżywczych niż przed procesem kiełkowania. Kiełki lucerny, rzodkiewki czy brokuła można dodać do sałatki czy na kanapkę, a kiełki soczewicy czy fasoli mung lepiej sprawdzą się w daniach kuchni chińskiej, bo wymagają krótkiej obróbki termicznej.
Możemy korzystać też z warzyw mrożonych, które mrożone są w szczycie sezonu i zachowują znaczną część witamin.
Pomysły na potrawy
Przypominam kilka przepisów z bloga na potrawy z sezonowymi warzywami.
MARCHEWKA
- krem marchewkowy z kaszą jaglaną
- mini pizze z marchewką
- mini burgery z cieciorką i pieczoną marchewką
- wegańskie gofry marchewkowe
- owsiane ciasto marchewkowe bez cukru
- owsiane ciasto marchewkowe
- szybki omlet marchewkowy
- marchewkowe amarantuski
- żytnia szarlotka z marchewką
- marchewkowe kulki mocy
- marchewkowe cupcakes z kokosową bitą śmietaną
ZIEMNIAKI
- ziemniaczana focaccia z oliwkami
- placki ziemniaczane z jarmużem
- gryczana alu patra
- kopytka jaglano-ziemniaczane
BURAK
KAPUSTA
Widać, że marchewka często gości na moim stole, bo nie trzeba jej nigdy ukrywać. Dzieci chętnie zjedzą ciasto marchewkowe czy omlety z marchewką, ale już gorzej gdy usłyszą, że w muffinkach były buraki 😉 Wiem, że dzieci nie są fanami takich potraw jak bigos czy curry, stąd podrzuciłam też kilka przetestowanych przepisów na gofry, ciasto czy placki z dodatkiem warzyw.