Kierując się zasadą różnorodności postanowiłam przyrządzić na śniadanie placki z dodatkiem pestki dyni. Dużo częściej używam w swojej kuchni pestki słonecznika, które mają łagodniejszy smak i dorzucam je do kulek mocy, granoli czy gofrów. Pestki dyni są cennym źródłem witaminy B3, cynku, magnezu czy manganu. Tak samo jak pozostałe nasiona warto je włączyć do naszej codziennej diety.
Placki są wegańskie i słodzone jedynie bananem. Nadają się świetnie podczas rozszerzania diety, ale także oczywiście dla starszych plackożerców.
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki razowej
- pół szklanki pestek dyni
- 2 banany
- 0,5 – 1 szklanki wody
- 1-2 łyżki kakao (użyłam jednej, bo moje kakao jest super ciemne)
- łyżka masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z połową szklanki wody. Dodajemy resztę składników. Jeśli banany były nieduże, może być konieczne dodanie większej ilości wody. Smażymy bez tłuszczu.