Bez kategorii Kuchnia

Kakaowe, wegańskie donuty z burakiem

Trudno przejść obojętnie koło uroczych pączków z dziurką. W końcu kupiłam sobie na Allegro formę na donutów, by jak przystało na pomysłową mamę wykorzystać ją podania dzieciom większej ilości warzyw 😉 Na pierwszy rzut poszły donuty batatowe, które zniknęły tak szybko, że nie doczekały się ani zdjęcia ani dekoracji. Następnym razem zrobiłam podwójną porcję. Wy lepiej też tak zróbcie.

Donuty są wegańskie, w sam raz na słodkie zwieńczenie #veganuary.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki (ja w tym dałam trochę razowej)
  • pół szklanki puree z buraka (możecie też odmierzyć pokrojonego w kostkę buraka jak ja to zrobiłam)
  • 1/4szklanki cukru
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksujemy buraka lub puree z buraka z wodą lub mlekiem. Wsypujemy sypkie składniki. Dodajemy olej i mieszamy. Przekładamy do formy na donuty, wypełniając ją do 2/3wysokości. Pieczemy 12minut w temperaturze 180ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top