Trudno przejść obojętnie koło uroczych pączków z dziurką. W końcu kupiłam sobie na Allegro formę na donutów, by jak przystało na pomysłową mamę wykorzystać ją podania dzieciom większej ilości warzyw 😉 Na pierwszy rzut poszły donuty batatowe, które zniknęły tak szybko, że nie doczekały się ani zdjęcia ani dekoracji. Następnym razem zrobiłam podwójną porcję. Wy lepiej też tak zróbcie.
Donuty są wegańskie, w sam raz na słodkie zwieńczenie #veganuary.
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki (ja w tym dałam trochę razowej)
- pół szklanki puree z buraka (możecie też odmierzyć pokrojonego w kostkę buraka jak ja to zrobiłam)
- 1/4szklanki cukru
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżki kakao
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miksujemy buraka lub puree z buraka z wodą lub mlekiem. Wsypujemy sypkie składniki. Dodajemy olej i mieszamy. Przekładamy do formy na donuty, wypełniając ją do 2/3wysokości. Pieczemy 12minut w temperaturze 180ºC.