Prosto, zdrowo, naturalnie

Kasza kukurydziana z kompotem z suszonych owoców

Kasza kukurydziana z kompotem z suszonych owoców

Kasza jaglana jest teraz na topie. Robi się z niej ciasta, burgery i śniadania. Znacznie mniej popularna jest kasza kukurydziana. Także jest bezglutenowa. Jej plusem jest fakt, że bardzo szybko się ją gotuje. Można ją podawać na ostro w postaci polenty lub można na jej bazie przygotować kotlety czy smakowite śniadanie. Ostatnio przyrządziłam ją w trochę zapomnianej przez siebie wersji, którą przygotowywałam kilka lat temu z siostrą, gdy obie byłyśmy wegankami. Kaszę kukurydzianą łączy się w nim z pachnącym korzeniami kompotem z suszonych owoców. Najlepiej przygotować ten kompot dzień wcześniej, a rano gotujemy kaszę i mamy śniadanie gotowe praktycznie w pięć minut.

Potrzebne składniki:

  • 1,5-2 szklanek wody
  • torebka owocowej herbaty (u mnie “Zimowy Sekret” z Herbapolu)
  • garść rodzynek
  • po 3 suszone figi, morele, daktyle i śliwki suszone
  • 2 goździki
  • 2 owoce jałowca
  • łyżeczka cynamonu
  • kasza kukurydziana

Sposób przygotowania:

Wlewamy do garnka wodę. Wrzucamy przyprawy i torebkę herbaty. Kroimy na mniejsze kawałki figi, morele, daktyle i śliwki suszone. Wszystkie owoce suszone dorzucamy do garnka i zagotowujemy wodę. Gotujemy kompot przez 10 minut. Odstawiamy, by owoce nasiąknęły kompotem (ja zostawiam zwykle na całą noc). Rano gotujemy kaszę kukurydzianą z wodą w proporcji 1:2 czyli na szklankę wrzątku dajemy pół szklanki kaszy kukurydzianej. Gotujemy 1-2 minuty. Kasza szybko pochłania wodę, więc pilnujemy, by się nie przypaliła, mieszając podczas gotowania.

Zobacz podobne wpisy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *